Omgaan met manipulatief gedrag

IMG_7982Inhoud

Manipuleren betekent bewust de ander misleiden om er zelf voordeel uit te halen én weten dat die ander er niet beter van wordt. De term “bewust” is noodzakelijk om over manipulatie te kunnen spreken.

Manipuleren maakt de ander, het team en de organisatie ziek. Je kan kapot gaan door manipulatie; je kan ook zelf besmet geraken door manipulatief handelen en dat gedrag beginnen te kopiëren; dat is niet zonder risico. 

Wat is manipulatieve communicatie? Hoe herken je dit gedrag bij jezelf en in je omgeving? Wat is manipulatief onderhandelen en hoe kan je daar constructief mee omgaan? Wat is een manipulatieve werkomgeving? Welke manipulatieve ineractiepatronen vind je daar?

In deze opleiding leer je om de valkuilen en risico’s van manipuleren in te schatten. Je ontdekt er wat manipulatie is en hoe je er niet in verstrikt geraakt.

Deze vorming is geen basisopleiding. Bereidheid tot zelfreflectie is cruciaal. Ik raad je aan om eerst de opleidingen Actief luisteren naar jezelf en Omgaan met “moeilijk” gedrag te volgen.

Methodiek

Ervaringsgericht werken, intervisie en doceren.

Groepsgrootte

Deze vorming bied ik aan in kleine groep van maximaal negen deelnemers.

Duur

In kleine groep duurt deze vorming één dag; ik raad opvolgingssessies aan om inzichten te verankeren vanuit de praktijk van de deelnemers.

Ik heb interesse voor: Omgaan met manipulatief gedrag