Constructief omgaan met manipulatief gedrag

Bij ethisch handelen staat oprechtheid voorop. Organisaties hechten daar in hun missie, visie en strategie terecht zeer veel belang aan. Deze opleiding biedt ondersteuning om bewust ethisch en deontologisch te blijven handelen

Manipuleren betekent bewust de ander misleiden om er zelf voordeel uit te halen én weten dat die ander er niet beter van wordt. De term “bewust” is noodzakelijk om over manipulatie te kunnen spreken.

Manipuleren is een toxische vorm van strategisch handelen waarbij ethiek ver zoek is; Manipuleren maakt de ander, het team en de organisatie ziek. Je kan kapot gaan door manipulatie; je kan ook zelf besmet geraken door manipulatief handelen en dat gedrag beginnen te kopiëren; dat is niet zonder risico. 

Manipuleren kan een levensstijl worden, waardoor de persoon die het gedrag stelt het als normaal beschouwt en zelfs niet meer beseft wat hij of zij doet met anderen. Dat kan ook gebeuren op team- en zelfs op organisatieniveau. De manipulator pur sang denkt alleen aan zichzelf, aan zijn of haar baten. Tot die baten rekent hij of zij de kosten en het verlies van de ander.

Wat is manipulatieve communicatie? Hoe herken je dit gedrag bij jezelf en in je omgeving? Wat is manipulatief onderhandelen en hoe kan je daar constructief mee omgaan? Wat is een manipulatieve werkomgeving? Welke manipulatieve interactiepatronen vind je daar?

In deze opleiding leer je om de valkuilen en risico’s van manipuleren in te schatten. Je ontdekt er wat manipulatie is en hoe je er niet in verstrikt geraakt.

Deze vorming is geen basisopleiding. Bereidheid tot zelfreflectie is cruciaal. Ik raad je aan om eerst de opleidingen Actief luisteren naar jezelf en Omgaan met “moeilijk” gedrag te volgen.

Methodiek

Ervaringsgericht werken, intervisie en doceren.

Groepsgrootte

Deze vorming bied ik aan in kleine groep van maximaal negen deelnemers.

Duur

In kleine groep duurt deze vorming één dag; ik raad opvolgingssessies aan om inzichten te verankeren vanuit de praktijk van de deelnemers.

 

Ik heb interesse voor: CONSTRUCTIEF OMGAAN MET MANIPULATIEF GEDRAG