De uitdagingen van teamwork

Welke valstrikken voor samenwerken vind jij op de werkvloer? Patrick Lencioni bespreekt in zijn bestseller “De vijf valkuilen van teamwork” deze: 1. Ongenaakbaarheid, dat is alleen maar tonen hoe goed je wel bent en de ander op afstand houden; 2. Schijnharmonie, dus doen alsof alles oké is in het team zonder echte dialoog aan te gaan; 3. Vasthouden aan je eigen overtuiging; 4. Populair zijn als streefdoel hebben en steeds ja-knikken; 5. Voor eigen targets gaan zonder de ander.

Herken je deze valkuilen in jouw team? Laten we nu de uitdagingen bij elk van deze valkuilen benoemen. Elke uitdaging bouwt voort op de vorige: 1. Kwetsbaarheid tonen, alleen zo krijgt vertrouwen een kans; 2. De confrontatie kunnen aangaan, zodat constructief conflict het team kan verder brengen; 3. Besluiten steunen en opvolgen, zodat bewuste betrokkenheid ontstaat. Let hier op voor de valkuil conflict te negeren; 4. Elkaar ter verantwoording roepen; 5. Focussen op een gemeenschappelijk doel.

Tot slot: hoe realiseer je dat in de praktijk? Begin met een open werkklimaat te creëren, waarbij ieder de ander als collega en niet als concurrent ervaart; wanneer collega’s elkaar steunen en bereid zijn wegwijs te maken, dan ben je al een heel eind op weg. Samen sterk.